Om oss

Om oss

På Scotch™ Brand tror vi på rådighet och uppfinningsrikedom. Vi är här för att hjälpa personer upptäcka magin med att använda händerna. Men för att göra ett bra jobb behöver du rätt verktyg. Sedan den första transparenta tejpen uppfanns 1930, har Scotch™ Brand och 3M erbjudit fler än 400 variationer av häftämne på tejp och ett oräkneligt antal andra produkter från spraylim och limstift till tejphållare. Det finns ett perfekt verktyg för alla projekt. Vi vill hjälpa dig att hitta det.

Märkets syfte

Vi tror på rådfullhet

 • Rådighet handlar om att anpassa, få saker gjorda och göra mer med det du har. Det handlar inte om att använda mindre, utan om att använda smartare. Och det betyder att hitta rätt verktyg och försöka använda dem.

 • Rådighet är ett kärnvärde för Scotch® Brand. Vi förstår att problemlösning är den ultimata kreativa åtgärden. Det är principen som har guidat vår långa historia av uppfinningar och som tar oss vidare till framtida innovationer.


Historiska milstolpar

 • Scotch® Expressions tejp

  Idag: Scotch® Brand Expressions tejp finns i flera än 100 färger och mönster. Det inkluderar bland annat tejp för krittavla och torr raderbar tejp som låter dig skriva, radera och skriva om i kalk eller med torr raderbar markör på valfri yta utan kladd från sprayer och specialprimer.

  2013: Scotch® Brand designers ändrade även den ikoniska ”snigelhållaren” för första gången på 60 år. Den nya hållaren har en modern, sofistikerad form som passar perfekt i handen, förbättrar komforten och är lätt att använda.

  1997: Scotch® popup-tejphållare lanserades. Förskurna, 2-tumsbitar med tejp ”dyker upp” ur hållaren, som kan bäras på handleden eller handen. Uppfinningen ger hastighet och bekvämlighet vid presentinslagning, hantverk och skolprojekt.

 • Scotch® Magic™ tejp

  1961: 3M uppfinner Scotch® Magic™ Tejp. Den innovativa tejpen med matt finish är i stort sett osynlig på ljusa papper och kuvert. Till skillnad från glansiga tejper kan den skrivas på med blyerts-, bläck- eller markörpennor. Vid ungefär samma tid bytte Scotch® cellofantejp namn till transparent tejp.

  1941 - 1945: Under andra världskriget distribuerades nästan all tejpproduktion till kriget. 3M utvecklar och tillverkar fler än 100 olika typer av tejp för att hjälpa till att lösa problem med krigsproduktionen såsom försegling, identifiera delar, hålla material, skydda och isolera. Scotch® dubbelhäftande tejp belagd med häftämne på båda sidorna blir en del av familjen med transparenta tejper under den här tiden.

 • Scotch® cellofantejp

  1939: Scotch® Brand välkomnar ”snigeln” – vår ikoniska, handhållna tejphållare. Den första versionen tillverkades från tryckt metallplåt och en gjuten plastmodell lades till ett år senare.

  1932: Scotch® Brand lanserade den första tejphållaren för skrivbordet. Den tillverkades av gjutjärn och vägde nästan 3 kg.

  1930: Richard Drew, en ung ingenjör på 3M, uppfinner Scotch® cellulosatejp. Senare byter den namn till cellofantejp. Det är ett attraktivt, fuktsäkert sätt för specerihandlare och bagare att försegla förpackningar. Tejpen hjälper personer att få saker gjorda under den stora depressionen – de gjorde enkla reparationer på hushållsartiklar.


Visste du att?
1930 blev en ung banjospelare som hette Richard Drew ingenjör på 3M och uppfann den första transparenta tejpen. Avsikten var att fungera som en fuktsäker försegling för matförpackningar av cellofan när det var på modet.

Unika sätt som Scotch® tejp har använts på

Unika sätt som varumärket Scotch® tejp har använts på

 • 1925 uppfann Richard Drew maskeringstejpen för att hjälpa lackeringsarbetare markera detaljer på bilarna utan att skada det den befintliga lacken. Det tog inte lång tid tills personer började ge den nya tejpen andra uppfinningsrika användningar. Denna uppfinningsrikedom har inte försvunnit sedan dess och det verkar som om möjligheterna med varumärket Scotch® tejp är i stort sett ändlösa. Nedan följer bara några av våra favoriter av kreativa användningar.

 • Scotch® transparent tejp har: fungerat som antirostskydd på Goodyears luftskepp; täckt sprickor på de mjuka skalen på befruktade duv- och kalkonägg – som sedan kläcktes; och för att reparera flygroder. Ett Taylorcraft-flygplan från 1946 gick sönder sedan några kossor hade ätit upp den hartsbelagda textilen på planets roder. Planets ägare tejpade fast den återstående textilen över sektionen med hål och flög iväg.